składniki:
3 i 1/2 filiżanki płatków żytnich (w oryginalnym przepisie owsianych) – zmieliłam je trochę w młynku na
mniejsze części
2 i 1/2 filiżanki mąki razowej pszennej lub( orkiszowej graham)
1/2 filiżanka rodzynek, żurawiny
1 filiżanka orzechów ( do wyboru siemię lniane, słonecznik migdały lub orzechy laskowe, mak)
3/4 filiżanki masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek
1/2 filiżanka cukru brązowego lub miodu
1/2 filiżanki mleka (dolewać powoli tak aby ciasto nie było za rzadkie czasem potrzeba mniej mleka),
zamiast mleka można dodać zmiksowane banany
1/4 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
Ja dodaje od siebie sok z cytryny 1⁄2 filiżanki oraz utarta skórkę z jednej cytryny ( to daje oryginalny smak)
Porcje: 10 większych lub 20 mniejszych ciasteczek
Przygotowanie:
Składniki suche ( płatki , maka proszek cynamon nasiona orzechy )wymieszać osobno; powoli dodawać
mokre składniki ( masło klarowane, odrobinę mleka) – wszystko dokładnie wymieszać i formować w
dłoni ciastka ( płaskie placki, serca lub inne kształty). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 stopni ( na koniec możesz zwiększyć do 200 stopni C.
smacznego